معرفی
مصطفی اسدالهی یکی از ژنرال های گرافیک ایران است. کارهای او یادآور گرافیک ناب است. رگه هایی از نگاه تیزبین و مسئولیت پذیر و علاقه شدید به ساده سازی عناصر در آثار او دیده می شود. در کار او، به ویژه در طراحی لوگو ، لحن بصری استاندارد قابل مشاهده، قوی و بدون لکنت است که ناخودآگاه به جلب احترام از طرف مخاطبان خود، آنان را وادار می کند.
از سوی دیگر او معلمی حرفه ای و با تجربه است و بسیاری از طراحان حرفه ای کشور مدیون سال های تدریس موثر و پربار او هستند. او فردی مهربان، محافظه کار، گزینشگر است و به دلیل رفتار حرفه ای خود به یکی از شایسته ترین نمایندگان حرفه گرافیک کشورمان تبدیل شده است.
مصاحبه ای با استاد مصطفی اسدالهی
این بحث حول طراحی نشانه و اهمیت آن در پروسه طراحی گرافیک است. این بحث در آتلیه یک استودیو گرافیک در آکادمی هنرهای زیبا ایجاد شد. در حین تماس تلفن همراه ایشان چندین بار زنگ خورد و هر بار در مورد جلسه یا قراری صحبت می کردند. از او به خاطر تمایلش برای صحبت با تمام مشکلات تشکر می کنم.
اهمیت لوگو و یا نشانه از نظر استاد
می دانید که اساس طراحی گرافیک نشانه است. من فکر می کنم اگر بخواهیم گرافیک را به کسی آموزش دهیم، باید از او بخواهیم که ابتدا در مورد آن فکر کند و ابتدا در مورد این مقوله صحبت کند. پایه اصلی زبان گرافیک نشانه ها هستند. در نهایت اگر به همه آثار گرافیکی نگاه کنیم و با توجه به ماهیت آنها بررسی کنیم، به تعاریف و ماهیت لوگو باز خواهیم گشت.
در مقوله های دیگر مانند پوستر، جلد کتاب و مجلات، صحیح است که ضمن استفاده از عناصر متنوع و جامع که برای جذب مخاطب استفاده میکنید، اما ارتباطی که برقرار می کنید صرفاً برای جلب توجه کلی است و اگر این روابط را به دقت بررسی کنیم، به مبانی لوگو و ساخت نشانه می رسیم. شما باید بیشترین حرف را توسط کوتاه ترین، مختصرترین، بهترین و با کمترین عناصر بصری بگویید. این به دلیل کار گرافیکی دقیق است.
فرآیند طراحی لوگو (سبک استاد مصطفی اسد الهی)
طراحی لوگو برای من نشانه ی مبارزه و چالش است و نشان دهنده مهارت های طراح در حرفه خود است و در واقع مهمترین بخش و شاهکار طراحی گرافیک است.
دامون خانجان زاده: می خواهم در مورد منبع الهام شما و سفر شما برای دریافت ایده اولیه هنگام طراحی لوگو، و سپس نتیجه صحبت کنید.
نشانه به عنوان یک صورت مساله جالب و چالش برانگیز همیشه برای من ظاهر شده است و من همیشه با این گرایش برای پروژه های دیگر در حرفه گرافیک کار کرده ام.
یعنی هر بار که پوستری طراحی میکردم، همیشه فکر میکردم این باید نشانهای باشد. شاید به همین دلیل است که ویژگی های بصری خاص نشانه روی پوسترهای من ظاهر می شود. اما صحبت در مورد سفر ایده پردازی برای طراحی کار دشواری است. من برای توسعه و تحقق مناسب یک ایده به راه های مختلفی متوسل می شوم. اما تا به حال هیچ فرمولی وجود نداشته است که بتوانم آن را مشخص کنم تا بتوانید طبق این فرمول یک کار واقعی انجام دهید.
مهمترین چیز در طراحی نشانه تفکر است. این بدان معنی است که طراح می تواند سطح را بشکند و عمیق تر در موضوع حفاری کند.
زیرا هر موضوعی که به شما سفارش می شود یک سطح دارد و سپس یک عمق. اکثر طراحان فریب این پوسته ظاهری را می خورند که این پوسته باید باز شود و شکسته شود و طراح برای فرود در اعماق پرتاب شود.
اگر بتوانیم عمیق برویم این نشانه طرح خاصی می شود وگرنه سطحی می ماند و تبدیل به کلیشه می شود. بنابراین، طراح ابتدا باید ایده ای داشته باشد که چگونه به معانی بصری نگاه کند و بالعکس، چگونه معانی را به تصویر بازگرداند. این را می توان از راه های مختلف به دست آورد و ما باید در مورد آن فکر کنیم.
شما هرگز نمی توانید یک خودکار را بردارید و بلافاصله شروع به کار کنید. این همیشه در مورد علائمی که من طراحی کردم وجود داشته است. من مدتی در ذهن خودم با چالش دست و پنجه نرم می کنم، این یک علامت دستوری در مغز و ذهن من است. اغلب اتفاق می افتد که نتیجه نهایی را در ذهنم به دست می آورم و سپس آن را روی کاغذ می آورم.
از نظر بصری، این چیزی که روی کاغذ ایجاد شده خام است و باید با جزئیاتی که به آن اضافه میشود پخته تر شود تا ویژگی های یک لوگوی کامل را به خود بگیرد. در نتیجه ابتدا در ذهنم کار می کنم، سپس این مطالعات را روی کاغذ می آورم و چند موضوع را انتخاب می کنم زیرا باید یک استراتژی در طراحی لوگو وجود داشته باشد. من بهترین مطالعه را از میان این مضامین انتخاب می کنم.
مصطفی اسدالهی
متولد سال 1329
تحصیلات:
فارغ التحصیل از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در سال ۱۳۵۵ و نیز فارغ التحصیل دانشگاه سوربن پاریس در سال ۱۳۵۹.
استاد اسدالهی از موسسان انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران است.
فعالیت حرفه ای:
- رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران
- عضو هیئت علمی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران
- عضو وابسته پردیس بینالمللی کیش – دانشگاه تهران
- عضو انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران
- طراح دفاتر گرافیکی، آتیلهها، شرکتهای انتشاراتی و تبلیغات ۱۳۴۴ تا ۱۳۵۹
- طراح و مدیر هنری شرکت تبلیغاتی پیشرو ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۷
- عضو هیئت داوری نخستین فستیوال برنامههای تلویزیونی ۱۳۷۴
- عضو هیئت داوران جشنواره مطبوعات – بخش گرافیک ۱۳۷۶
- عضو شورای برگزاری دوسالانه ششم طراحان گرافیک ایران ۱۳۷۸
- عضو هیئت برگزاری نمایشگاه پوسترهای تجربی ایران ۱۳۸۰
- مدیر هنری، پروژه مجموعه کتابهای تصویری خورشید ایران ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۶
- دبیر هفتمین نمایشگاه دوسالانه طراحان گرافیک ایران ۱۳۸۰
- عضو هیئت برگزاری نمایشگاه پوسترهای تجربی تهران – ۱۳۸۲
- عضو شورای انتخاب آثار هشتمین دوسالانه جهانی پوستر تهران – ۱۳۸۲
- مدیر هنری «فصلنامه نشان» ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴
- رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۵
- عضو شورای برگزاری و هیأت انتخاب آثار نهمین دو سالانه گرافیک معاصر ایران ۱۳۸۶
- مدیر گروه گرافیک و عکاسی، دانشکدهٔ هنرهای تجسمی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران، ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴
- عضو هیئت مدیرهٔ انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران
2 دیدگاه. Leave new
پست های خوبی دارید منتظر مطالب جدیدتر هستم ممنون
خیلی ممنون که این بزرگان گرافیک و طراحی لوگو را معرفی میکنید