همه شركت ها برای متمایز ساختن خود از رقبا نیاز به طراحی هویت منحصر بفرد خود توسط پرسنل بازاریابی شرکت و یا مشاوران خارجی آن دارند. این نوع هویت منحصربفرد میتواند نوع محصول، طراحی جنبه های مختلف محصولات، سازمان پخش و توزیع یا هر چیز دیگر را در بر بگیرد. به عبارت دیگر، همه این ها که از دسته ابزارهای مهم بازاریابی میباشند، وسیله ای هستند برای مدیران شرکتها تا بتوانند برند محصول را ساخته و آن را کاملاً متمایز کنند. دراین مقاله به جزء بسیار حیاتی از هویت برند یعنی لوگو پرداخته شده است.

هدف این مقاله چیست؟
هدف مقاله اعلام موقعیت مهم طراحی لوگو در فعالیتهای بازاریابی شركتها است. همچنین عوامل موثر در طراحی یك لوگوی خلاقانه بیان میشود كه رعایت آنها در جذب مشتریان بیشتر و ایجاد شخصیت منحصربفرد برند بسیار موثر است.
لوگو به عنوان یكی از پایه های اصلی هویت برند، میتواند باعث شناخته شدن هرچه بهتر و سریعتر برند شركت شود. همچنین به خاطر اینکه لوگوها از طریق نمایش بصری هویت برند را به مخاطبان منتقل میكند، بنابر این تمام مرزهای جغرافیایی و زبانی را می شكند و پیغام برند را به مشتریان همه مناطق منتقل میکند.
مقدمه
لوگو به صورت لغوی به معنی نماد و هویت بصری یک شرکت، شخص، رسانه و یا هر چیز دیگری است. مثلاً در لوگوی شركت ایران خودرو از یک اسب بعنوان نماد استفاده شده و یا لوگوی روزنامه همشهری نوشتار برند یعنی همان “همشهری” به صورت حروف جدا از هم می باشد.
لوگوهای همشهری / ایران خودرو
طرح لوگوهایی که برای یك وبسایت طراحی میشوند چه استفاده دیگری دارند؟
امروزه برندها، لوگوها و نام های تجاری به دوست صمیمی مصرف كنندگان تبدیل شده اند. اگر كمی به اطراف خود نگاه كنید، آدم های زیادی را می بینید كه در معرفی هویت و شخصیت خود به نام های تجاری محبوبشان اشاره می كنند پس یك لوگوی ماندگار باید دوست صمیمی یك مشتری باشد و او را تا پایان عمر همراهی كند . البته فراموش نكنید آدم ها تا زمانی كه به طرف مقابلشان اطمینان نكنند، بنای دوستی با او را پیش نمی كشند در نتیجه برای رسیدن به مفهوم دوستی با مشتریانتان بهتر است از واژگان واشكال اطمینان بخش در معرفی لوگوی سازمانی تان استفاده كنید. همینطور در فضای اینترنت و در طراحی سایت ها نیز به همین شکل است.
واژه لوگوبه دامنه وسیعی از عناصرتصویری وگرافیكها، از كلمات گرفته تا مفاهیم وشكلهای ساده وپیچیده رادربرمی گردد كه تصور می شود تاثیری ذهنی روی بیننده می گذارد. اگر برند را نام، عبارت، سمبل ویا هرچیزدیگری كه بتواند محصولات وخدمات یك فروشنده را از دیگران متمایز كندتعریف نمائیم، لوگوبه عنوان جلوه تصویری برند نقش بسیار حیاتی را در جا انداختن یك برند و در نتیجه ایجاد وفاداری درمیان مشتریان ودفاع از موقعیت شركت درمقابل رقبا بازی می كند.
لوگو تنها یك نشان نیست . لوگو برند تجاری كسب و كار را از طریق استفاده از شكل ، فونت، رنگ و یا تصاویر، انعكاس می دهد . لوگو برای القای اعتماد ، شناخت و تحسین برای یك كارخانه و یا محصول است و این كار طراحان است كه بتوانند لوگویی طراحی كنند كه این كاركردها را داشته باشد.
دو عامل مهم در طراحی لوگو
برای یك محرك بصری مانند لوگو بخصوص لوگوی برندهای جهانی دوعامل بسیار مهم است : احتمالی بودن و قابل انتقال بودن یك محرك بصری.
قابلیت انتقال كه ماهیتا بیشتر از احتمالی بودن حالت تدافعی دارد، نمایانگر این مطلب است که چطور ارزش ویژه برند درمواجهه بافرصتها وتهدیدهای متفاوت می تواند تقویت شود. مفهوم قابلیت انتقال یك جلوه بصری بوسیله این ادعا كه نوعی همگنی ویكسانی فرهنگی در پاسخ به طراحی یك لوگو وجود دارد حمایت می شود.
همانطور كه می دانید بسیاری از مصرف كنندگان دلایل واضح و مشخصی برای محصولی که انتخاب کرده اند ندارند و بیشتر با سلیقه خود محصولی را تست میکنند و اگر رضایت نسبی از آن کالا داشته باشند، مشتری دائمی آن برند میشوند. یكی از روشهای بسیار موثر بهبود برند و همین طور کسب سهم خوبی از بازار کار كه مطمئناً فکر مخاطب را با هویت بصری و یا سازمانی محصول درگیر می کند، استفاده از یك لوگوی ماندگار است. هر چند عوامل زیاد دیگری نیز وجود دارند كه جهت ایجاد جذابیت اولیه برای مشتری نقش مثبتی دارند وتوجه او را در ابتدا به خود جلب می سازند.مقاله ای تحت عنوان نکات باور نکردنی طراحی لوگو فوق العاده برای شرکت را برایتان آماده کردیم تا شاید برایتان مفید واقع شود.

به طور كلی 4 سبک لوگو در اینجا معرفی شده است كه عبارتند از: لوگو تصویری و سمبلی، لوگو متنی، لوگو متنی / تصویری و لوگو شعاری.
لوگوی تصویری و سمبلی
بر این اساس لوگو تصویری نوعی لوگو است که تنها از یك تصویر گرافیكی تشكیل شده باشد. برجسته ترین مثال در مورد لوگوی تصویری، نماد المپیك است كه از حلقه های 5تایی درهم تنیده ساخته شده است. همچنین آرم معروف اپل، سیبی كه گوشه اش بریده شده و خیلی ساده می تواند تمثیل یك سیب باشد. اما داستانی پشت این لوگو نهفته است. سیب در اینجا اسطوره خلقت را بازنمایی می كند.
لوگوهای سمبلی
یك عكس و یا تصویر را كه یك تصویر واقعی و یا انتزاعی از كسب و كار را نشان می دهد. سمبل نسبت به متن كمتر به طور مستقیم به ماهیت آن كسب وكار اشاره میكند. به این دلیل برای تعبیر و تفسیر در مورد اینكه كسب وكار چه چیز هست آزاد است. به عنوان مثال لوگوی ایران خودرو كه سر یك اسب را نشان می دهد یك لوگوی سمبلی است زیرا اسب نه تنها در ایران بلكه دربسیاری ازمناطق دنیا سمبل نجابت است.

لوگوهای متنی و سمبلی
لوگو تصویری-متنی كه میتواند متداول ترین نوع لوگو از نظر شركت ها باشد که از تركیب یك تصویر با یك نام تجاری ساخته میشود. معمولاً با گذشت زمان، این نوع لوگو به صورت کامل (هر دو قسمت آن) به یادآور نده هویت و نام تجاری خواهد بود. نمونه بارز لوگوهای متنی ‐ تصویری را می توان در نایك دید كه به یك لوگوی ماندگار تبدیل شده است. معمولا این لوگوها این قابلیت رادارند كه با گذشت زمان هم متن و هم تصویر می تواند یاداوربرند شركت باشد و این شركت این امكان رادارد تا به شكلهای زیادتری از آن استفاده نماید.

لوگوی شعاری
لوگوی شعاری نوع دیگری از لوگو است كه در كنار تصویر یا نام تجاری، شعار سازمانی را نیز یادآوری می كند. شعار ممكن است یك عبارت موزون و آهنگین ، یك پرسش ساده و یاحتی فقط یك كلمه باشد. شعار تبلیغاتی جنبه ها و ویژگی هایی از كالا را در قاب چند واژه خلاصه می كند و به دو صورت در لوگو استفاده می شود: شعارهای نهادی (موسسه ای) : برای كسب وجهه برای سازمان وایجاد تصویری مثبت و معتبر ساخته شده ، مورد استفاده قرارمی گیرد و باگذشت زمان تغییر نمی كند. مانند شعار شركت توشیبا “در تماس باآینده”

ویدیو مربوط به مثالهایی در مورد طراحی های مختلف لوگو میباشد:
مقاله مرتبط: ضرورت های متن تبلیغاتی در طراحی لوگو
بعضی از نكاتی كه در ایجاد شعار باید رعایت شود عبارتند از :
- صراحت و روشنی: شعار باید آشكارا منظور شركت رابازگو كند: انتخابی مطمئن ( شعار شركت بوتان)
- توازن و سجع: بانك ملت ، بانك شما ( شعار بانك ملت)
- تناسب و سادگی: شعار باید تناسب با محصولات و وجهه شركت باشد واز غلو كردن پرهیز شود: ارج نامی كه می شناسید و به آن اعتماد دارید ( شعار شركت ارج)
- واقع گرایانه: شعار های تبلیغاتی نباید دور از واقع باشند زیرا باعث می شود تمسخر بیننده را برانگیزد و در اواحساس منفی ایجاد كند.
مراحل طراحی لوگو
تحقیق و توفان فكری، جهت گرفتن ایده های جدید
طراحی مختصر و آزمایشی لوگو كه معمولا برروی كاغذ انجام می شود. طراحی لوگو بصورت دستی و بدون كامپیوتر در عصر تکنولوژی شاید غیر ممكن به نظر برسد ولی استفاده از كامپیوتر نیز به این معنی نیست كه طرح ها و ایده های ذهنی خود را روی كاغذ امتحان نكنیم.برای اجرای طرح ها و اتودهای اولیه روی كاغذ نیازی نیست كه حتماً یك نقاش و یا هنرمند چیره دست باشید.
طرح هایی كه روی كاغذ می كشید را ممکن است هیچگاه نتوانید روی كامپیوتر ابداع كنید.
نكات قابل توجه درطراحی لوگو از نظر گرافیكی
تئوریسینها با این عقیده موافق هستند كه لوگوها باید قابل شناسائی و آشنا باشند و موجب تاثیرات مثبت بر بیننده. همچنین معتقدند كه برداشت مصرف كنندگان از لوگومی تواند باعث ایجاد علاقه و پاسخهای احساسی وسیعی شود. واكنشهای مشتریان به این محركها ( میزان تبلیغات دهان به دهان، تكرار خریدو… )در بردارنده توجهات و درگیری ذهنی قوی مصرف كنندگان است.

اگر چه این پاسخ های عاطفی ممكن است بیشتر با جنبه هنری طرحها مرتبط باشد اما در كل می تواند باعث بر انگیختن احساسات داغ وسپس پاسخهای شدید مشتریان شود تاثیرات مثبت ومنفی، هردومی توانند از لوگو به یك شركت و یا محصول -ازطریق پردازش اطلاعات آن – منتقل شوند. انتخاب محصولی كه همراه باعلاقه ودرگیری ذهنی محدود مشتری انجام شودقویاً تحت تاثیر آگاهی از برند است.
اینجا به نكاتی اشاره می شود كه در طراحی لوگو از نظر گرافیكی باید مورد توجه قرار گیرد تا بتوان لوگویی اثرگذار طراحی كرد:
1. رنگ بندی و تاثیر آن در طراحی لوگو
رنگ ها نقش مهمی در جذابیت لوگو دارند و می توانند واکنش ها و رفتارهای متفاوتی را به ما تحمیل کنند. رنگ ها بسته به سن، جنسیت و شاخص های فرهنگی مصرف کنندگان بازار هدف، تعابیر متفاوتی دارند، بنابراین لازم است با آگاهی کامل از ویژگی های محصول و مشتریان بازار هدف خود، از رنگ های مناسب در طراحی لوگوی شرکت خود استفاده کنید.
مطلب مرتبط: 9 قانون ضروری در مورد طراحی لوگو
بررسی ها نشان داده است که بیشتر صنایع با رنگ غالب به مشتریان معرفی می شوند. معمولاً رنگ لوگوی اکثر شرکت های بیمه، لوازم آرایشی و بهداشتی، خطوط هوایی، بانک ها و موسسات مالی اعتباری آبی است، زیرا آبی آرامش و امنیت را در چشم مشتریان القا می کند. برعکس رستوران های زنجیره ای (مانند هایدا)، صنایع غذایی، پوشاک و لوازم خانگی از رنگ قرمز در لوگوی خود استفاده می کنند و از این طریق سعی می کنند توجه اولیه مشتریان خود را به خود جلب کنند. جالب است بدانید که رنگ غالب آرم خودروسازان در سراسر جهان خاکستری است که مانند رنگ فلز مفهوم قدرت و قدرت را تداعی می کند.

در طراحی اکثر لوگوهایی که امروزه دیده می شوند از رنگ های مختلفی استفاده می شود. طراحان لوگو علاوه بر طراحی لوگوهای رنگی، لوگوهای سیاه و سفید را نیز طراحی می کنند. طوری می سازند که گزینه های زیادی برای انتخاب مشتری وجود دارد و با توجه به سلیقه و نوع کاربرد لوگو گزینه مورد نظر خود را انتخاب می کنند. لوگوهای سیاه و سفید می توانند جذاب، ساده و در عین حال خاطره انگیز و ماندگار باشند. بسیاری از مصرف کنندگان ناخودآگاه اصالت و قدمت یک لوگوی سیاه و سفید را احساس می کنند و این برای بسیاری از خریداران مهم است. همچنین لوگوهای سیاه و سفید اگر خوب طراحی شوند می توانند دیگران را آرام کنند.
تاثیر استفاده از یک رنگ در طراحی نشان تجاری
نكته ای كه باید به آن توجه نمود این است كه طراحان لوگوباید در استفاده از رنگها بسیار دقت نمایند و تا آنجا كه امكان آن وجوددارد باید از رنگهای كمتری استفاده نمود. بهترین برندها از یك رنگ و در بعضی موارد دو رنگ برای بیان كسب و كار خودشان استفاده می كنند. ایده پردازان در طراحی لوگو كوكاكولا فقط و فقط از رنگ قرمز استفاده كرده اند. و پپسی از رنگ آبی استفاده می كند. استارباكس از رنگ سبز استفاده می كند .

در طول زمان رنگها به مشتریان برای شناسایی برندها كمك می كند. ما رنگ ها و شكل ها را می بینینم قبل از اینكه اطلاعات در این شكل ها را بخوانیم. بنابراین مغز شما یك Coke را تشخیص می دهد قبل از اینكه نام آنرا كه بروی آن حك شده است، بخوانید.اما درمورد بسیاری ازمحصولات ومشتریان نیز لوگوی سیاه سفید نشان دهنده بی روح وبی هیجان است. بنابراین توجه به بازار هدف ونوع محصول می تواند درانتخاب نوع رنگ بندی لوگوكمك زیادی نماید.
ارزش نمادین رنگها
ارزش نمادین رنگ ها به صورت انتزاعی تعریف می شود. ولی بعضی اوقات رنگ ها به دلیل ارتباطات بین المللی و چند فرهنگی بودن جوامع، قابلیت بررسی بیشتری دارند. تحقیقات در باره رتبه بندی ترجیحات رنگی – آبی، سبز، ارغوانی، قرمز، نارنجی و زرد – بیان كننده موارد زیراست:
رنگ قرمز:
رنگ قرمز با کلمات هیجان انگیز و برانگیختگی بالا همراه است. رنگ قرمز در علائم تجاری شرکت هایی مانند کوکاکولا، ردبول و باشگاه پرپولیس دیده می شود. رنگ قرمز فشار خون و متابولیسم بدن را افزایش می دهد و توانایی و امکان دیدن آن را بسیار افزایش می دهد. رنگ قرمز نماد انرژی است و شرکت ها هر زمان که بخواهند مردم را به تصمیم گیری سریع تحریک کنند از رنگ قرمز استفاده می کنند، مثلاً «اکنون بخر» یا «اینجا را کلیک کنید».
رنگ آبی:
رنگ آبی در علامت تجاری ایران خودرو و آب معدنی دماوند دیده می شود و این رنگ حس عمق، ثبات، تجربه، صداقت و وفاداری، ایمان و اعتقاد، بزرگی و هوشیاری را منتقل می کند و متابولیسم بدن را آرام می کند. این رنگ برای بسته بندی و برندسازی شرکت های تولید کننده محصولات نظافتی، خطوط هوایی و سفرهای دریایی بسیار مناسب است. اما برای پخت و پز و محصولات غذایی مناسب نیست زیرا اشتها را از بین می برد.
رنگ سبز:
رنگ سبز را می توان در علائم تجاری شرکت های دارویی و بهداشتی و شرکت های تولید کننده محصولات سبز مشاهده کرد. این رنگ برای چشم انسان راحتی ایجاد می کند. رنگ سبز نماد ایمنی، قدرت، ثبات و امید است.
مطلب مرتبط: در باز طراحی لوگو به چه نکاتی توجه کنیم؟
رنگ بنفش:
این رنگ را می توان در علامت تجاری یاهو و سازمان حمایت از کودکان سرطانی مشاهده کرد. بنفش علاوه بر انرژی قرمز، ثبات آبی را نیز دارد. این رنگ نماد تجمل، جاه طلبی، قدرت، خرد، موقعیت و استقلال است. رنگ بنفش برای محصولات مربوط به کودکان و بانوان مناسب است.
رنگ سفید:
این رنگ را می توان در نام تجاری شرکت های تولید محصولات لبنی و شرکت های تولید حوله کاغذی مانند کلینکس مشاهده کرد و به معنای شفافیت، خوبی، پاکی، تجرد، کمال، پاکیزگی است.
رنگ سیاه:
رنگ مشکی در بسیاری از برندها مانند آدیداس، پوما، نایک، موتورولا، اورآل وجود داشته است و نمادی از قدرت، لطافت، ظرافت، رسمی بودن، رسمیت، پرستیژ و سلطه است.
میدن و همکارانش دریافتند که رنگهایی مانند سفید و آبی وقتی در لوگوی بین کشورها و فرهنگهای مختلف استفاده میشوند، مفاهیم مشابهی را در ذهن مشتریان ایجاد میکنند، در حالی که رنگهای سیاه و قرمز مفاهیم متفاوتی را برای مشتریان تداعی میکنند.

درعلم بازاریابی نیز اهمیت رنگها مورد توجه است. رنگ از نظر حسی تاثیر زیادی بر روی افراد می گذارد و در فرهنگ های مختلف ادراكات مختلفی را در اذهان مخاطبان به وجود می آورد. پژوهش های بازاریابی حاكی از آن است كه ارتباط بسیار نزدیكی بین علائق افراد به رنگ ها و انتخاب كالا وجود دارد. ژاكوب و همكارانش 1991دریافتند كه مصرف كننگان در چین و ژاپن، رنگ زرشكی را با كالاهای گران قیمت مرتبط می دانند و خاكستری را با كالاهای ارزان قیمت ارتباط می دهند.
2. اهمیت فونت در طراحی لوگو
از استفاده از فونت های مختلف زیاد در لوگویتان اجتناب كنید.
حدمناسب استفاده از فونت در لوگوچه میزان است؟
دربسیاری ازمواردحتی استفاده از دونوع فونت هم برای ساخت لوگو زیاد است. برای اجتناب از مغشوش و شلوغ شدن لوگو واینكه به راحتی توسط بیننده خوانده شود و در ذهن باقی بماند لوگو باید تا حد امكان ساده باشد. مگر این كه شما برای انجام كاری غیر از این یك دلیل قانع كننده داشته باشید. به عبارت دیگر یك فونت باید برای لوگویتان كافی باشد، بنابر این فونتی را انتخاب كنید كه به آسانی قابل خواندن باشد.
مطلب مرتبط با این موضوع: انتخاب بهترین فونت طراحی لوگو
3. نوع خطوط و اشكال در طراحی لوگو
ذهن انسان خلاق و ابداع گر است به گونه ای كه می تواند با دیدن هر چیز یك ایده نو دریافت كند و آن را به اشكال و فرم های مختلفی رمز گردانی كند. به عبارت دیگر اشكال ما را به یاد تخیلاتمان می اندازند. بعلاوه انسان تصاویر و اشكال را به چیزهای دیگر تعمیم می دهد. برای مثال مادر ذهن خود بادیدن جانوران وحیوانات به یاد چیزهای مختلفی می افتیم كه قبلا دیده ایم.
4. لازم نیست در یك لوگو بگوید كه آن سازمان چه كار می كند.
اگر برای یك رستوران لوگو طراحی می كنید اجباری نیست حتماً لوگوی شما به شكل یك غذا خوردنی باشد.
5. مد را فراموش كنید.
اگر بخواهید كفش و لباس بخرید توجه به مد بد نیست اما بعد از مدتی باید آنها را دور بیندازید ولی لوگوی یك كمپانی یا سازمان چیزی نیست كه مطابق مد روز طراحی شود بلكه باید با این دید كه سالهای سال بدون تغییر زیبا و جذاب باشد طراحی شود و اگر غیر از این باشد و مجبور باشید هر چند وقتی مطابق مد طراحی خود را عوض كنید ابتدا از رنگ سیاه استفاده كنید.
6. طراحی مناسب برای طراحی لوگو را انتخاب کنید.
طرحی که برای لوگوی خود در نظر می گیرید مطمئناً باید متناسب با روحیه، موقعیت یا ویژگی های آن شرکت، وب سایت و مجموعه باشد. مثلا اگر برای یک موسسه حقوقی لوگو طراحی می کنید از استفاده از طنز خودداری کنید یا اگر برای موسسه ای که مربوط به کودکان است لوگو طراحی می کنید استفاده از طرح های خیلی جدی جالب نیست.
7. یک لوگوی ساده بهتر به خاطر سپرده می شود.
قرار نیست لیست خدمات و چارت سازمانی شرکت را در قالب لوگو قرار دهید. هرچه لوگوی شما ساده تر باشد، به خاطر سپردن آن آسان تر است. و با یک نگاه در ذهن بیننده نقش می بندد. اگر به لوگوی سازمان های بزرگی مانند میتسوبیشی، سامسونگ( >> تاریخچه طراحی لوگوی سامسونگ)، بی بی سی… دقت کنید، متوجه خواهید شد که لوگوی آنها چقدر ساده است.
8. لوگو باید واضح باشد.
9. فقط یک چیز را به ذهن بیننده بیاورید.
بهتر است لوگوی شما منحصر بفرد باشد که بتواند در میان زرق و برق دیگران متمایز نمایش بدهد و فقط یادآور آن موضوع و یا مفهومی باشد که برای آن طراحی شده است.
10. لوگو باید برای هدفی که در نظر دارید مناسب باشد.
اگر در حال طراحی لوگو برای فروشگاه اسباب بازی کودکان هستید پس باید از فونت کودکانه و رنگ های کودکانه و شاد در این لوگو استفاده کنید.برای مثال این صفحه: طراحی لوگو والت دیزنی را ببینید.
11. لوگو باید جذاب و ارزشمند باشد.
توجه داشته باشید که لوگو افزون بر ساده بودن باید در ایجاد جلب توجه مشتریان موثر باشد. لوگوهای قوی و موفق بیشتر شامل پیامی دوستانه و صمیمی هستند. شرکت های بزرگ کمی نیستند که برای معرفی لوگوی سازمان بر اهمیت بیشتر ارتباطات انسانی تمرکز می کنند.
12. طرح لوگو باید دارای تصویر مناسب باشد.
همانطور که گفته شد، لوگوی اکثر شرکت ها متن-تصویر است، البته این نوع لوگو بیشتر در صنایع پوشاک و خودروسازی استفاده می شود. استفاده از اشکال هندسی در طراحی لوگو به معنای القای مفاهیم خاص به مصرف کنندگان است. به عنوان مثال، آرم های دایره ای مفاهیمی مانند ارتباط، امنیت، تکامل، تداوم و راحتی را منتقل می کنند یا آرم های مثلثی مفهوم انرژی، قدرت، تعادل، نظم و حتی شاخص های مذهبی را بیان می کنند. در طول زمان انعطاف پذیر است.
13. سازگاری با تبلیغات
یکی از مهم ترین ویژگی های یک لوگوی موفق، سازگاری آن با تمامی ابزارهای تبلیغاتی در سازمان است. فراموش نکنید که ممکن است از لوگویتان در سربرگ ها، بروشورها، کارت ویزیت ها، وب سایت ها، غرفه ها، بیلبوردهای تبلیغاتی، سردرب و پلاک، بنر، هدایای تبلیغاتی، آگهی روزنامه ها، دعوت نامه ها و … استفاده کنید، پس بهتر است لوگوی مورد نظر خود را در تمامی این ابزارهای بازاریابی داشته باشید. . باید به خوبی قابل مشاهده باشد. همچنین لوگوهای رنگی باید در رنگهای سیاه و سفید نیز قابل مشاهده باشند، زیرا در اکثر مواقع سربرگهای ارسالی از طریق فکس سیاه و سفید به دست مشتریان میرسد.
14. یادآوری فعالیت های اصلی
بی شک یکی از مهمترین وظایف هر شرکتی نمایش مطلوبی از فعالیتها و زمینه های کاری آن در تمامی ابزارهای تبلیغاتی و همچنین برای مشتریان بازار هدف خود می باشد. یک لوگوی خوب باید به یاد ماندنی و قابل انتقال باشد، اما مهم است که از نمادها و نشان های معروف و جا افتاده صنعتی که در آن فعالیت می کند دور باشد، بنابراین فراموش نکنید که لوگوی شما یادآور بیزینس یا کالایی است که به مصرف کنندگان می فروشید.
به عنوان مثال، اگر در صنعت ارتباطات هستید،نماد های مربع و مستطیل یا مثلث بهتر از آرم های دایره ای است. یا به دلیل اینکه به طور نامحسوس مفاهیم ارتباطات با دیگران را القا می کنید از کره استفاده کنید و یا اگر مثلاً فعالیت های شما در حوزه انتشار کتاب و مجلات است، از نماد های قلم و یا کتاب به طور منحصربفرد و جذاب در لوگوی خود استفاده کنید.
فراموش نكنید خلاقیت به معنی زیر پا گذاشتن مفاهیم ارزشمند نیست.
مواردی به عنوان یك فرصت مهم قابل توجه در طراحی لوگو از نظر بازاریابی
درایران روزانه شاید صدهاشركت وواحدتجاری دراداره ثبت اسناد،موجودیت خودرابه ثبت می رسانند. مالكان این شركتهاباید درمورد مسایل زیادی مانند داشتن وب سایت،بروشورو… جهت معرفی خودبامشاوران مختلف مشورت وتصمیم گیری كنند. اماهرزمانی كه یك شركت یا واحد تجاری برای اولین بارشكل می گیرد ویا تصمیم می گیرد باهویتی جدید وارد بازارهدف خودشوداولین چیزی كه لازم است درمورد آن تصمیم گیری شود انتخاب یك نام ولوگوی مناسب است.
نام و لوگو معمولا بایكدیگر ارتباط نزدیكی دارند. همانند انتخاب یك نام، چهارچوب طراحی یك لوگو نیزمی تواند به شكلهای گوناگون باشد اما در همه این چهار چوبها باید سعی شود پیامی كه واحد تجاری می خواهد به مخاطبان خودانتقال دهددر نظرگرفته شود :
تشریحی:
این لوگوها تشریح كننده كاركردها ونقش محصول یا خدمت هستند. به عنوان مثال اگر خودروسازی درلوگوی خوداشاره به این موضوع كند به مشتریان خوددرمورد نوع فعالیت خود آگاهی می دهد.
پیشنهادی:
اگر در لوگوی یك شركت به مزیت آن شركت یا محصولاتش اشاره شود – چه به صورت تصویری وچه به صورت متنی – یك لوگوی پیشنهادی است.
تخیلی:
دراین لوگو هیچگونه اشاره ای به نوع فعالیت شركت نمی شود مانند لوگوی شركت اپل یا نایك
لوگوهابه هرشكلی كه باشند – متنی، متنی- تصویری و… – باید از یكی از چهارچوبهای فوق پیروی كنند. بعلاوه در طراحی لوگو باید بازار هدف خودرادرنظرداشته باشید. آیا می توانید نوجوانان رابدون هیجان درزندگی تصور كنید؟ جواب به این سئوال نشان می دهد كه لوگوهائی كه برای این بازارهدف طراحی می شوند باید در رنگ بندی، شكلها وتركیبات آن به این اصل كه محصول یك محصول هیجان انگیز است اشاره كند. به این مطلب توجه کنید: 6 کاری که نباید هنگام طراحی لوگو انجام داد
مهمترین اصل در طراحی لوگو از نظر بازاریابی توجه به ویژگیهای مشتریان بازار هدف است كه هنگام طراحی هویت برند، جایگاه محصول واستراتژی شركت برای ورود به بازار در داخل شركت برنامه ریزی می شود. دركل می توان گفت اهمیت این لوگو به این دلیل كه مصرف كنندگان برای انتخاب برند خود بیشتر متكی یه بینائی خودهستند بسیار زیاد است.

مواردی كه لوگو را تحدید می كند:
وارد كردن تمام جزییات در لوگو!
در بحث مربوط به اصول طراحی لوگو از نظر گرافیكی بیان شد كه لوگو باید ساده باشد . لوگو تنها یك لحظه دیده می شود و اساساً فرصتی برای تمام اطلاعات وجود ندارد . نباید تمام مشخصات نظیر تلفن ، آدرس، ایمیل و ….را وارد آن كرد، از طرفی شركت محلش تغییر می كند، بنابراین شركت مجبور می شود كه به طراحی مجدد لوگو بپردازد.
جملات طولانی در لوگو!
لوگوهای معروف دنیا همراه با یك شعار تبلیغاتی هستند مثلاً Nike با شعار ” It Do Just “همراه است اما باید در نظر داشت كه این جملات نباید طولانی باشد.
ایده های تكراری
تقلید از یك لوگو دیگر می تواند مشكلات قانونی برای شركت ها به همراه داشته باشد . بنابراین از ایده های تكراری دیگران به هیچ عنوان نباید استفاده كرد.
سمبل های نامناسب
استفاده نامناسب از نمادها و مفاهیم تصویری به طور ناخواسته به وجود می آید كه علت آن می تواند عدم آگاهی از فرهنگ و نمادهای فرهنگی و دینی جامعه و بازار هدف باشد كه می تواند منجر به انتقال مفهومی غیر از آنچه مد نظر طراح بوده است، شود. از مسائل مهمی كه در طراحی لوگو باید به آن توجه كرد.
استفاده از تصاویر و گرافیك ها به صورت تصادفی و استفاده از art clip بر روی اینترنت.
این اشتباه منجر می شود كه لوگوی شما غیر حرفه ای و بی ارزش تلقی شود. ممكن است كه گرافیكی كه استفاده شده مشمول قانون كپی رایت شود و انجام این كار ممكن است باعث اقدامات قانونی بر علیه شركت شما شود.
استفاده از گرافیك های پیچیده.
لوگوهای پیچیده می توانند برای بیننده بسیار گیج كننده باشند تاحدی كه آنها نتوانند آنرا رمز گشایی كرده وبه معنا ومقصود طراح آن پی ببرند. به منظور طراحی یك لوگوی بیادماندنی ، بی تكلف بودن لوگو بهتر است اما از ساده انگاری باید اجتناب شود.
انتخاب تركیب رنگی ضعیف.
فونت های رنگین كمانی در دهه 80 محبوب بودند اما در سده 21 این فونت ها یك گمان غیر رسمی بودن و غیر حرفه ای بودن را درذهن القاء می كردند.تعداد رنگهای فونت استفاده شده در لوگو باید 2 -4 عدد باشند بعلاوه افزایش تعداد فونت های بكار رفته در یك لوگو نیز می تواند آن را پیچیده تر كرده و انتقال درست مفاهیم را سخت تر نماید.
استفاده از سایه و جلوه های ویژه.
استفاده از جلوه های ویژه می تواند باعث پیچیده تر شدن درك آن توسط بیننده شود.
طراحی توسط شخص آماتور
طراحی كردن برای خود به جای طراحی برای ارباب رجوع
تكیه كردن بر رنگ بدلیل تاثیراتش
بدون بكار بردن رنگ طرح شما هویت خودشان را از دست می دهند. این اشتباه رایج است.بعضی از طراحان نمی توانند برای اضافه كردن رنگ صبر كنند انتخاب رنگ باید آخرین تصمیم شما باشد. بنابراین با رنگ سیاه وسفید كارخودتان را شروع كنید كه بهترین انتخاب است.
داشتن فونت های بسیار
بهترین كار داشتن دو فونت است.
انتخاب ضعیف فونت
انتخاب فونت مهمترین تصمیمی است كه یك طراح می تواند بگیرد. در اغلب اوقات شكست لوگوها به دلیل انتخاب ضعیف فونت است.
جمع بندی و نتیجه گیری
نوع لوگو علاوه بر اینكه روی انتخاب افراد تاثیر می گذارد می تواند باعث ایجاد وفاداری نیز بشود. اخیراً تمركز زیادی توسط طراحان صورت گرفته است به این معنی كه طراحی لوگو به شكل انواع خوراكیهای تولیدی آن شركت می تواند باعث جلب روی لوگوهای خوراكی مشتریان به محصولات این شركت شده و نوع تولیدات آن رابه مصرف كنندگان معرفی نمایند.
البته نتایج تحقیقات در مورد اثر بخشی لوگوهای خوراكی هنوز غیر قاطع است. همچنین در این تحقیقات اثرات جانبی این لوگوها كمتر مورد توجه قرار گرفته است. تحقیقات نشان داده است كه مردم هنگامیكه محصولاتی با برچسب درجه پائین چربی مشاهده می كنند بیشتر از آن مصرف می كنند. توضیح این پدیده به این صورت است كه سلامت ادراك شده( ادراك افراد از میزان سالم بودن یك محصول ) توسط افراد مرتبط با انتظاراتی است كه افراد از محتوی كالری و آیتم های غذایی دارندكه به عنوان آیتم های سالم ادراك می شوند.

تحقیقات در رفتار مصرف کنندگان
برلین درسال 1960 با تحقیقاتی كه انجام داد به این موضوع پی برد كه فرایند های روانشناسی جنبه های زیبا شناختی یك محرك كه از طرف یك شركت به مشتریان منتقل می شود را با عكس العملها و پاسخهای آنها مرتبط می سازد. مردم و مصرف كنندگان شرقی دید مثبت تری نسبت به لوگوهای طبیعی با طراحی های هارمونیك و موزون و متقارن دارند درحالی كه مردم و مصرف كنندگان غربی بیشتر به لوگوهای نامتقارن علاقمندند. بعلاوه تحقیقات نشان می دهد كه گردشدگی یك لوگو یك معیار و ویژگی متعارف درمیان همه مردم برای موزون و طبیعی دیدن یك لوگو است. در واقع بین گرد شدگی یك لوگو و طبیعی و موزون در نظر گرفتن یك لوگو رابطه مثبتی وجوددارد.
نتایج تحقیقات نشان می دهند كه بینندگان بین دو جنبه یك محرك ( متقارن بودن و نامتقارن بودن ) آشكارا تفاوت قائل می شوند. مصرف كنندگان از لوگوهای موزون و متقارن نوعی سازش تناسب میان محرك اصلی و پیرامون آن برداشت می كنند. معمولا ، تصوری كه موزون بودن یك لوگو در ذهن بیننده ایجادمی كند حس نزدیكی، دوستی وهمدردی است. درسوی مقابل نامقارن بودن با حس انرژی، محكم بودن و قدرت همراه است.
جنبه های زیبا شناختی لوگو
براساس دانسته های ما در مورد جنبه های زیبا شناختی لوگو، هدف ما بیان این موضوع است كه مصرف كنندگان می توانند به راحتی تغییرات ایجاد شده در لوگوها را در مورد متقارن بودن ونامتقارن بودن را بخوبی درك نمایند. طرح لوگو می تواند تاثیر چشم گیری روی معرفی برند و میزان به یاد سپاری یك كمپانی داشته باشد.
گاهی خلاقیتی كه در طراحی یك لوگو اعمال می شود می تواند كمك شایانی به جلب توجه بیننده، به یاد ماندنی كردن آن، و حتی كمك به برقراری ارتباط موثر و نیز نوع فعالیت كمپانی بكند.
همانطوركه می دانیم وفاداری نسبت به برند می تواند به مرور زمان بیشتر و بیشتر شود. و یكی از جنبه های تصویر برند لوگو است كه می تواند برای یك مشتری وفادار در مقایسه با یك مشتری عادی تداعیات بسیار بیشتری راجع به محصول ایجاد كند. به همین دلیل تحقیقات نشان می دهدكه و فاداری بیشتر مصرف مشتریان به یك برند می تواند باعث ایجاد حالت تدافعی در مشتریان وفادارتر شده وتغییرات در لوگو را تهدیدی برای استحكام رابطه خود با آن برند تلقی نمایند. درحالی كه ادعا شده است ویژگیهای بصری لوگو به آن این اجاره را می دهد تا به راحتی از مرزهای جغرافیائی گذشته و در دیگر كشورها نیز مورد پذیرش قرار بگیرد، این دیدگاه درمورد همه لوگوها صادق نیست.